Linolada tart

Danas je jačina svih prisutnih ukusa udarila u plafon. Nit može više slano, kiselo, nit slađe od ovog. Valjda je vikend za popunjavanje praznina iz protekle nedelje i punjenje baterija za narednu. A prošla je zaista bila prenaporna, što zbog onih kiša koje su isprale svaki atom motivacije, prevoza kojeg ili nije bilo ili smo se u njemu stiskali dahćući jedni drugima za vrat (korono, zažmuri!), a i samog posla koji je energiju odveo u minus fazu. Danas sam se narajcala da se pitam je l sa mnom sve u redu. Za ručak sam spremala ribu i krompir salatu. Riba slana, a salata kisela - do daske. Sinoć sam se kapricirala na ovaj tart. Nešto su mi varijante sa čokoladama bile "tunjave". Potrebno je nešto znatno slađe. Ko me poznaje zna i da nisam neki fan slatkog, da bih se radije uhvatila za pitu sa sirom nego za tortu. 😅 Međutim, kad se uhvatim - onda to mora da bude ekstremno slatko, u šerbetu ili eurokremu. Kombinacija krema i lešnika je neodoljiv ukus, ali seckanih lešnika! Juče sam u prodavnici šarala pogledom po rafu u prodavnici gde, čini mi se, iz dana u dan ima sve više različitih kremova, kako onih dvobojnih, tako i onih gde se možete odlučiti samo za omiljeni crni ili beli. To je izum veka jer mi je, kao detetu, uvek delovalo da ima manje onog belog koji sam više volela 😊. E sad, iskrena da budem, ljubav iz detinjstva je Eurokrem, onaj naš iz Gornjeg Milanovca. Nema tih koji bi mu makar i na korak prišli, osim Linolade 💖 Ona Linolada nekad, a i ove nove sada. Ostala mi je još ona sa kokosom... nju nisam probala. Za ovaj tart je Linolada gold bila savršena, sa balansiranim odnosom krema i seckanih lešnika... ma taman sve. Testo je isto kao i za pitu sa trešnjama. Mogla sam malo i da smanjim mere kako bi kora bila tanja, ali moji muški nisu imali primedbe. Dobila sam kompliment da ih kolač podseća na Milkine keksiće ( Chocominis), veći od ovog ne može biti. A vi presudite sami...

Testo:
  • 350 gr brašna
  • 250 gr margarina
  • 2 pune kašike šećera
  • pratohvat soli
  • vanilin šećer
  • 6 kašika hladne vode
Krema:
  • 500 ml slatke pavlake
  • vanilin šećer
  • 250 gr Linolade gold ( sa seckanim lešnicima)
  • 3 ravne kašike gustina
Sastojke za testo umesiti i ostaviti u frižideru sat vremena. Zatim ga razviti u krug i obložiti kalup za tart (28 cm) Izbockati viljuškom pa peći 20 - ak minuta na 180℃. 
U šerpu za kuvanje fila sipati 400 ml slatke pavlake, vanilin šećer i krem pa staviti na šporet, da se kuva na tihoj vatri (ne da ključa). U 100 ml preostale slatke pavlake sipati gustin i mešati dok se ne sjedini lepo, bez grudvica. Zatim sipati u pavlaku na šporetu i kuvati par minuta dok se ne zgusne. Treba da bude malo ređe od pudinga. Skloniti fil sa šporeta pa sipati na testo. Možete odozgo posuti izmrvljene lešnike i dekorisati po želji. Ostaviti pola sata na sobnoj temperaturi, a potom staviti u frižider da se stegne ( 3-4 sata).

Коментари

Популарни постови