Kolač sa suvim voćem - Kommissbrot

Ne verujem u ispranu i otegljenu frazu "Volim te"... Ljubav ne može da stane u te dve reči, neću da je kvarim, skraćujem i ukalupljujem u kojekakve klišee. Kad neko u tvojoj glavi stanuje u iskri oka možeš da pročitaš sve, bez ijedne reči, da se ćutke ispričate, da prepoznaš pravi trenutak za kafu i čašu vina, da imate onu vašu pesmu koju zapevate u isto vreme, zagrljaj i smeh kao terapiju... kad znaš koja je njegova mera slatkog pa ništa slađe nego da mu udovoljiš... A slatko je kod nas u kući "must have". Kad kažem slatko mislim na pravi domaći kolač. On nije ljubitelj nekih fensi kolača i torti sa sto kremova mućenih na pari... za njega je kolač štrudla, lenja pita, buhtla...i ovaj, ispred svih. Njemu se obraduje kao malo dete, odmerava sa koje strane da seče, polako nožem povlači i odvaja parče... zagrize i zažmuri, on se totalno preda ovom, za njega, čarobnom ukusu i kao da je svima prisutnima dao "voljno" jer u potpunosti želi da se prepusti i uživa... Svako belance preteklo iz recepata koji se pripremaju sačuvam, doznam da se mogu zalediti, isprobam i stvarno bude sve kao i kad sveže koristim. A onda ga iznenadim (dok spremam, jer već dok se peče on se prišunja i pita: "Je l' to ono?") Oboje znamo šta je "ono", da je to moje "Volim te" njemu, a i njegovo meni. Eto...

Potrebno:

  • 7 belanaca
  • 200 gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • Rendana kora limuna ili narandže
  • 100 ml ulja
  • 120 gr brašna
  • 200 - 250 gr suvog voća po izboru
Najpre iseckajte suvo voće. Ja sam koristila kajsije, šljive, brusnice, kandirani ananas i papaju. Nisam imala smokve, a njih najradije stavim zbog Njega. Suvo grožđe jedan ljubi ga majka ne voli pa ga ne stavljam uopšte (ja volim, ali isključivo belo). Vi slobodno stavite ako ste ljubitelj. Iseckano voće blago pospite brašnom i promešajte (pola kašike otprilike). Time se voće neće lepiti i tako zgrudvati u kolaču. Rernu uključite na 180℃. Belanca umutiti sa šećerom i vanilin šećerom u čvrst šne. Dodati rendanu koru limuna / narandže (mogu i obe - po pola). Brzinu miksera smanjiti na minimum pa dodati ulje, a onda i brašno. Isključiti mikser pa umešati varjačom suvo voće. Smesu izliti u kalup za hleb obložen papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni 30 - 35 minuta. Pečen kolač izvaditi iz kalupa, skinuti papir, ostaviti da se ohladi pa onda seći.

Коментари

Популарни постови