Pita sa trešnjama

Ne bih mogla baš da se pohvalim da jedem voće 🙄. Ali ono što od njega najviše volim su trešnje i jagode. Nezgodno je samo što stižu u otprilike istom periodu pa se to vreme uživanja ne može produžiti na veći deo godine. Jun je sav mirisan i sočan, puca od zrelih, jedrih, krv crvenih trešanja. Moram da priznam da sam sve do ove godine u njima uživala samo u svežem obliku. Nisam ih stavljala u kolače i pite, jer su mi višnje broj 1 za te prilike. U trešnjama se uživa tako što ih jedeš u neograničenim količinama, najbolje ispod samog drveta (ili na njemu) pljuckajući samo koštice. Imamo tu sreću da u dvorištu imamo dve vrste trešanja koje se veoma razlikuju po plodu. Jedna je prilično stara i sačekala nas je na placu kada smo ga kupili u nameri da na njemu sazidamo kuću. Njene trešnje su sitnije, ali ukusne skoro kao i sa ove mlade koja je izuzetno krupna i slatka toliko da posle nje moraš vodu da piješ. Sreća je i pravo bogatstvo kada voće imaš u svom dvorištu. Najpre zbog toga što znaš kako i gde raste, da nije tretirano kojekakvim otrovima da bi bilo veliko i lepo za slikanje. Nikada ništa nismo stavili ni na jednu našu voćku. Kakvo god i koliko god da ga bude - nama je savršeno i daleko ukusnije od bilo čega što može da se kupi. Ono što je isto veoma značajno je i to da kada mi je potrebno samo izađem u dvorište, sveže uberem i spremam. Skraćuje vreme za odlazak na pijacu, a, boga mi, i novac. Ove godine trešnje nisu kao prethodnih. Pretpostavljam da je to zbog litara i litara kiše koje su upile u nedostatku sunca. A sunce vole više od svega 🌞. Danas sam baš rešena da napravim neki slatkiš od njih i to će biti pita koja pomalo liči na one iz američkih filmova. Nešto malo drugačije u svakom slučaju. Ako vam deluje zanimljivo i mami da je napravite...

Potrebno za testo:
  • 350 gr brašna
  • 250 gr margarina
  • prstohvat soli
  • 2 kašike šećera
  • 4 pune kašike hladne vode
Za fil:
  • 500 gr očišćenih trešanja
  • 1 kašika limunovog soka
  • 6 kašika šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 kašike gustina
U brašno dodajte so, šećer, margarin na listiće isečen ili narendan (iz frižidera) i na kraju vodu. Mesiti par minuta dok se sve lepo ne sjedini. Učiniće vam se možda na početku da je suvo testo i da ne mogu sastojci lepo da se vežu ali kako budete mesili sve će doći na svoje. Umešeno testo stavite u frižider na sat vremena. Za to vreme pripremajte fil. U očišćene trešnje dodajte limunov sok, šećer i vanilin šećer i kuvajte 5-6 minuta na tihoj vatri. Potom dodajte gustin i kuvajte još minut dva dok se ne zgusne. Sklonite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Testo izvadite iz frižidera i podelite na dva nejednaka dela - veći 2/3 i manji 1/3 ( ja za ovo koristim vagu). 😊 Veći razvaljajte u krug prečnika otprilike 30 cm, zatim ga prebacite u kalup za tart, podmazan, veličine 28 cm. "Priljubite" ga uz sam kalup, pa izbockajte viljuškom. Fil sa trešnjama stavite preko. Onu preostalu trećinu testa razvaljajte u pravougaonik i secite trake. Dužina svake od njih treba da je kao i kalup u kojem pečete, a širina 1.5 cm. Ukupno treba da imate 16 traka (toliko je meni ispalo, vi možete seći tanje ili deblje trake pa da tako imate više/ manje njih za pletenje). Poređajte 7 traka uspravno, sa manjim razmacima. Zatim ćete jednu po jednu uplesti vodoravno. Uzmite jednu traku, stavite ispod prve uspravne, preko druge, ispod treće, preko četvrte... do kraja. Zatim uzmete sledeću pa počnete obrnuto od prethodne - preko prve uspravne trake, ispod druge... Na isti način upletite i sve preostale. Na kraju isecite viškove traka pa one koje ostanu pričvrstite za obod pite. Kristal šećerom pospite upletene trake pa pitu pecite na 190℃, 35 - 40 minuta.




Коментари

Популарни постови