Pita sa trešnjama

Potrebno za testo:
- 350 gr brašna
- 250 gr margarina
- prstohvat soli
- 2 kašike šećera
- 4 pune kašike hladne vode
Za fil:
- 500 gr očišćenih trešanja
- 1 kašika limunovog soka
- 6 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 kašike gustina
U brašno dodajte so, šećer, margarin na listiće isečen ili narendan (iz frižidera) i na kraju vodu. Mesiti par minuta dok se sve lepo ne sjedini. Učiniće vam se možda na početku da je suvo testo i da ne mogu sastojci lepo da se vežu ali kako budete mesili sve će doći na svoje. Umešeno testo stavite u frižider na sat vremena. Za to vreme pripremajte fil. U očišćene trešnje dodajte limunov sok, šećer i vanilin šećer i kuvajte 5-6 minuta na tihoj vatri. Potom dodajte gustin i kuvajte još minut dva dok se ne zgusne. Sklonite sa šporeta i ostavite da se prohladi. Testo izvadite iz frižidera i podelite na dva nejednaka dela - veći 2/3 i manji 1/3 ( ja za ovo koristim vagu). 😊 Veći razvaljajte u krug prečnika otprilike 30 cm, zatim ga prebacite u kalup za tart, podmazan, veličine 28 cm. "Priljubite" ga uz sam kalup, pa izbockajte viljuškom. Fil sa trešnjama stavite preko. Onu preostalu trećinu testa razvaljajte u pravougaonik i secite trake. Dužina svake od njih treba da je kao i kalup u kojem pečete, a širina 1.5 cm. Ukupno treba da imate 16 traka (toliko je meni ispalo, vi možete seći tanje ili deblje trake pa da tako imate više/ manje njih za pletenje). Poređajte 7 traka uspravno, sa manjim razmacima. Zatim ćete jednu po jednu uplesti vodoravno. Uzmite jednu traku, stavite ispod prve uspravne, preko druge, ispod treće, preko četvrte... do kraja. Zatim uzmete sledeću pa počnete obrnuto od prethodne - preko prve uspravne trake, ispod druge... Na isti način upletite i sve preostale. Na kraju isecite viškove traka pa one koje ostanu pričvrstite za obod pite. Kristal šećerom pospite upletene trake pa pitu pecite na 190℃, 35 - 40 minuta.
Коментари