Rolat sa džemom od kajsija

Sve više verujem u to da su male, spontane, tihe, intimne i jednostavne stvari zapravo najveće, najvrednije i neprolazne. To je ono što je u pogledu, u uzdahu, napisanom pismu, sećanju, prvom taktu "one" pesme... One uglancane, upakovane, bučne, do detalja isplanirane su trenutak, samo jedan, lutalica u beskraju...Nikada neću zaboraviti dan kad mi je kupljen verenički prsten. Opet nedelja. Onda momak i devojka. Otišli smo na Sajam venčanja... da razgledamo, vidimo, probudimo neke nove želje i ideje... Jedan od štandova držala je zlatara čiji je prsten bio ljubav na prvi pogled. Taman za prst, oko i srce. 😍 Bradonji je bilo jasno da neće lako naći drugi sa istim dimenzijama. 😅💖🧔Nezaboravni 04.04.2004. koji i danas slavimo (ta sumbolična igra brojkama). Taj 04.04. sav u ljubavi, nežnosti, neizrecivoj sreći, nazdravljanju, ludiranju i blesavim fotografijama koje nas, i danas, zasmejavaju do suza. 😅 Na onaj datum, nedelju dana kasnije, kada se veridba odigrala, i ne pomišljamo. Taj sklop nekih ustaljenih običaja nema onu iskru zbog koje mi gorimo skoro 20 godina. Taj datum nije NAŠ. Mogla bih bar još deset ovakvih paralela da navedem, o njihovom značaju i (ne)važnosti i tome šta se, u stvari, pamti. Ali ne sada... Sada bih vam rekla samo da postoji slična simbolika i u ovom kolaču. Otkad znam za sebe - znam i za njega. Ko zna koliko pre mene je on "zamešan". A evo tu je i danas, kod mene, kod vas. Šta je to što njega čini posebnim i zašto toliko dugo traje? U njega nisu uloženi sati pripreme, pečenja, hlađenja... njegova čar i neodoljivost jeste u njegovoj jednostavnosti. Kada pogledate - to je patišpanj premazan džemom, urolovan i ... serviran! Međutim... on je daleko više od toga. Ja sam se kod babe prvo za njega hvatala! On je bio i slavski i rođendanski kolač, za litiju, za nedelju kad unuci dolaze. To je onaj pravi trenutak kad ti se jede nešto slatko i za pola sata dobiješ najslađi ukus detinjstva na tanjiru 💖🍀 Ne čekaš hlađenje filova koji se besomučno kuvaju na pari... pa premazuju, pa opet hlade... Baba je bila Bog! Kod nas se podrazumevalo da je to rolat sa džemom od kajsija. Domaćim, od kajsija iz našeg voćnjaka. Kod mene, isto tako. Kajsije imamo u dvorištu, doduše ne tako lepe, sočne i mirisne... ali dovoljne za poneku teglu koja nam priušti ovo zrnce sreće i čarolije detinjstva. Često ga pravim. I moji muški ga obožavaju, toliko da je jedan malo, jer ode odmah posle ručka 😅😂.

Potrebno:
  • 4 jajeta
  • 8 kašika šećera
  • 8 kašika ulja
  • 8 kašika brašna
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • džem za premazivanje
Pre same pripreme izvadim jaja da odstoje malo na sobnoj temperaturi. Tada se brže, lakše i lepše umute. Kada krenete sa pripremom uključite rernu na 200℃. Odvojite belanca od žumanaca. Belanca umutiti sa šećerom u čvrst šne, a onda smanjiti brzinu miksera na minimum postepeno dodavati umućena žumanca, pa ulje, brašno i prašak za pecivo. U pleh od rerne stavite papir za pečenje, sipajte umućenu smesu i pecite 20 minuta. Ja vruću koru, odmah po vađenju iz rerne, umotam zajedno sa papirom za pečenje i ostavim da se ohladi. Onda ga skinem i tu stranu koja je bila na njemu, namažem džemom i urolam.Često ne sačekamo da se u potpunosti ohladi pa, još topao, premažem džemom i smotam... i sečem 🤣😂😋😋😋


Коментари

Популарни постови