Bugarski pita hleb


Od korena se ne sme i ne treba bežati. Genetski materijal je ono što vam je dato i ne možete vi tu mnogo oko toga kao npr. od ovog dede bih uzeo malo smirenosti i razumevanja, a od one babe da sam dobra i lepa domaćica, od tetke da umem da slikam... i tako.... A neeee ! Kad dobijete intravenski koktel, možete samo da gledate kud ćete i šta sa njim, kako da ga "najbezbolnije" kanališete 😂😂😂. Kažu da mi je čukundeda došao iz Bugarske. Onda definitivno imam tu njegovu žišku (da ne kažem fitiljčić 😂🤣). A znam i preko koga se to prenelo od njega do mene 😅. Za Bugare postoji ustaljeno mišljenje da su prgavi, lako "planu" i "sagore" za svoje ideale i ubeđenja. Ja tu ne vidim ništa loše. Uvek su mi bili bliži temperamentni ljudi, koji u hodu "otresu" šta im je na duši (a i u malom mozgu), nego oni od kojih se zamorim sačekajući da završe misao, kojima je život mirno more. Ko je u Bugarskoj na letovanju ikada bio - zna da je ondašnje more sve samo nije mirno. Ludilo od talasa na kojima balansirate između zabave sa adrenalinskim skokom na milion do opasnosti koja može ugroziti život. Eto, takva se paralela može napraviti sa njima. Kakvo im je more, takav im je živac 😂😂😂. Čula sam puno negativnih stavova o moru u Bugarskoj, što je najgore od svega, uglavnom je to od ljudi koji tamo nikada nisu bili nego nagađaju ili su načuli neku informaciju koja je u "rekla-kazala" promenila smisao i značenja, a i verodostojnost. Četiri puta smo letovali tamo 😍 Sada bih spakovala kofer i opet krenula tamo. O onolikim peskovitim plažama mogu samo da sanjaju daleko poznatija i skuplja mondenska letovališta. O gostoprimljivosti, a nenapadnosti. O jelovniku koji je sličan našem, a ipak drugačije "začinjen". Taj moj čukundeda mora da je i moj genetski materijal začinio i poslao mi sklonost ka uživanju u mnogim bugarskim specijalitetima, naročito testastim 😅. Otuda ovaj pita hleb sa mešavinom belog i kukuruznog brašna, punjene kačkavaljom. Gutanje, proždiranje ..😋😅😂🤣❤🍀

Potrebno
  • 300 gr pšeničnog brašna
  • 100 gr kukuruznog brašna
  • 120 gr kačkavalja
  • 220 ml hladne vode
  • 30 ml ulja
  • kašičica šećera
  • kašičica soli
  • 5 gr praška za pecivo
  • 5 gr suvog kvasca
  • kašičica suvog čubra (čubar je veoma specifičan začin, malo gorak, možete praviti i bez njega ako vam se ne dopada)
  • i još: puter za premazivanje pečenih
Pomešati najpre obe vrste brašna, zatim dodati ostale suve sastojke, na kraju vodu i ulje. Umesiti testo i ostaviti 30 minuta. Kačkavalj podeliti na 8 jednakih delova - kockica. Testo nakon pola sata takođe podeliti na 8 delova - jufkica. Svaku razvaljati u krug, staviti kačkavalj, zatvoriti lopticu pa prstima pritisnuti - spljoštiti što je tanje moguće. Teflon staviti na ringlu i ugrejati na najjače. Ređati lepinjice, poklopiti, pa ringlu smanjiti na minimum. Nakon kraćeg vremena (minut - dva im je dovoljno, videćete kada dobiju boju kao na slici) okrenite i ostavite još toliko. 
Pečene, po vađenju iz tiganja možete blago premazati puterom.



Коментари

Популарни постови