Projara sa sirom
Jedan od recepata moje majke. Ne znam koliko dugo pravim po njemu, 20 godina, možda i više. Mislim da sam bila prva godina gimnazije kada ga je majka dobila od svoje koleginice. Njeno ime značajno je upisano pored recepta. U jednoj reči iskazana je veličina domaćice, recepta koji je proveren, odličan, bez ikakve šanse da "ne uspe". U njemu ne piše kolika je u stvari ta kriška sira, koliko dugo i na kojoj temperaturi se peče. To se onda podrazumevalo.
To je jedan od onih koji ljubomorno čuvam i koliko god drugih varijacija na temu probala, ovaj je ostao broj jedan, iskren i netaknut. Ovu projaru volim i zbog njene jednostavnosti, pripreme "sve u jednu činiju" što se kaže. Dodaješ sastojke jedan za drugim i mešaš. Filozofije neke nema, a kad je izvadiš iz rerne ona razvedri dan i mami na "još jednu kocku". E da, kad sam kod razvedravanja - primetim ja da projaru u većini slučajeva pravim kada pada kiša. To je moj način "osunčavanja", otopljavanja omiljenim bojama, vraćanja kući i ukusima koje pamtim.
- 3 jajeta
- 1 kašičica soli
- 1 prašak za pecivo
- 1 čaša* ulja
- 1 čaša mleka
- 1 čaša kisele vode
- 1 čaša pšeničnog brašna
- 3 čaše kukuruznog brašna
- 250gr sira
* merna jedinica čaša - plastična čaša od kiselog mleka ili jogurta
U činiju u kojoj ćemo pripremati proju staviti najpre sir koji ćemo izgnječiti viljuškom. Potom dodajemo jaja, so i prašak za pecivo i promešamo. Zatim dodajemo vlažne sastojke (ulje, mleko i kiselu vodu) i mutimo ručno ili mikserom. Nakon toga dodajemo suve sastojke (prvo pšenično pa onda kukuruzno brašno) i nastavimo sa mućenjem dok se sastojci lepo ne sjedine.
Ovu smesu ćemo ispeći u podmazanom i brašnom posutom plehu veličine 30x20cm (preporučeno) na 180℃ oko 40 minuta.
Коментари