Plava zvezda

"Iza šuma, iza gora
Iza reka, iza mora,
Žbunja, trava
Opet noćas tebe čeka
Čudna neka zvezda plava..."

Jedna od omiljenih pesama mog veroučitelja, ispovednika i najveće platonske ljubavi. Onog Antića od sna i želje sazdanog, utisnutog u beskraj, sanjivog na javi, prebudnog u snu. Onog što se k'o Biblija čita, celog života i uvek iznova. Jer nikad do kraja ne doputuješ, ne doželiš, ne dosanjaš. Onda kad misliš da si stigao, taman da raspakuješ kofere puknu ti pred očima novi horizonti, pa požuriš da uhvatiš parče od one zore tamo, delić sumraka ovamo. Otreseš prašinu sa trepavica i razdrmaš zenice jer "očima se u svet trči". Požuri da ugrabiš sve ono što ti je između dva stiha umaklo, u žmurkama među rečima. Ne dozvoli da tvoja Plava zvezda ode sa onim "ekspresom za sever", nju moraš prepoznati, stići i uhvatiti čvrsto, ali ne rukama! Očima i srcem! Jer, ona je samo tvoja tek ako se sa njom budiš, sa njom zaspiš, ona je tvoja karta za ovo večno putovanje. Ona je mir i nemir, java i san, i želja i ostvarenje pa opet želja, izvor voda za umivanje duše, himna, molitva i ispovest. Uzalud putuješ ako nije u koferu tvoje radosti, ako u reci u kojoj se ogledaš ne vidiš najpre njen odraz, ako nije senka, ali ona koja ide ispred tebe, ne dozvoljavajući da je zgaziš...
"Ja ti neću reći šta je
ova zvezda čudna, sjajna
Kad je nađeš - sam ćeš znati
Sad je tajna ..."

Za moju Plavu zvezdu potrebno je:
  • pola kocke kvasca
  • 180 ml mleka
  • 6 kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 50 gr putera
  • 2 žumanceta
  • 1 vanilin šećer
  • 450 gr brašna
Za premazivanje
  • Podravka - Linolada gold sa seckanim lešnicima - 6 punih kašika
I još
  • 1 belance za premazivanje gotove pogače
U toplo mleko dodati kašiku šećera, brašna i kvasac. Ostaviti par minuta. Kada kvasac proradi, dodati žumanca, otopljeni puter, preostali šećer, vanilin šećer, so i brašno. Umesiti glatko testo i ostaviti 45 minuta da naraste. Naraslo testo podeliti na 4 dela - formirajući loptice. Prvu razvući u krug prečnika 28 cm, prebaciti na papir za pečenje pa premazati sa 2 pune kašike Linolade. Postupak ponoviti sa drugom i trećom korom (stavljajući ih jednu na drugu). Četvrtu staviti preko treće, ona se ne premazuje. Na sredinu kore lagano čašom utisnuti krug do kojeg se mogu rezati trouglovi. Iseći najpre 8 trouglova, pa onda svaki još na pola tako da dobijete ukupno 16. 
Obema rukama uhvatiti po jedan trougao i oba istovremeno okrenuti u suprotnom pravcu (na spolja) dva puta i sastaviti krajeve. 
Tako i sa preostalim trouglovima. Polako i pažljivo prenesite sa papirom u tepsiju u kojoj ćete peći. Pokriti pogaču pa uključiti rernu na 180℃. Kada se ugreje, zvezdu premazati jednim umućenim belancetom i peći 20 minuta.

"Mora biti takve zvezde
što se čudiš?
Pazi samo da je negde
ne ispustiš dok se budiš..."



Коментари

Популарни постови