Petrovdanska pogača

Petrovdan pre 30 i kusur godina. Iz dvorišta odjekuje dečji smeh, kucanje čaša i miris iz furune. Sreća je bila u tome što smo zajedno i što smo, za razliku od Svetog Nikole koji je usred zime (dedina slava), mogli da budemo napolju. Baba je, sa cvetom iza uva, užurbano išla s' jednog kraja dvorišta na drugi i proveravala da li je sve onako kako je zamislila da treba da bude, pitala dedu za koliko će pečenje, nadgledala svoju (najbolju ikada) kavurmu i zakuvavala supu. Kad mi naviru njene slike, jedno je očigledno - ona nikada nije sedela, stalno je imala neki (neodložan) posao, nije imala vremena ni za kafu, već je, onako s' nogu, vruću, saspe u grlo i "tera dalje". Nije mnogo volela kuvanje i kuhinju, kuća i dvorište su morali da budu čisti i "utegnuti", bašta sa paradajzom, paprikama, lukom... "pod konac" (razmak u milimetar 😅). Umela je da vidi ono što ostali nisu i to joj nije davalo mira. Deda je bio sasvim suprotan tip. Sve je moglo, a nije moralo i rado je sve zapostavljao da bi se zabavljao sa nama. Ona bi ga onda opominjala, jer je vreme bilo "isprogramirano" i "u minut". Koliko god da je radila teške fizičke poslove, uvek je bila pedantna, sa maramom na glavi koja je "usklađena" sa garderobom. Posebno se spremala za svoju devojačku slavu - Petrovdan. Sasvim slučajno ili ne, udajom za mog Bradonju, saznala sam da je i devojačka slava njegove babe takođe Petrovdan,  baba - deda odnosi i podela uloga koja je bila skoro ista kao kod mojih. Dominantne žene, stubovi domaćinstava, obe volele, poštovale i do kraja slavile svoj veliki praznik. Ne možemo, a da se (oboje) ne setimo onih čiji, zasigurno, veliki deo nosimo u sebi, čiju tradiciju želimo i moramo da nastavimo 💖🍀...
Pogaču sam, u to ime, nazvala "Petrovdanska pogača". Nadam se da se obe, negde gore, zadovoljno i ponosno smeškaju... 

Potrebno:
  • kockica kvasca
  • kašičica šećera
  • 350 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 1 celo jaje
  • 1 belance
  • 700 gr brašna 
  • 2 kašičice soli 
  • i još 100 gr margarina

Za premazivanje pogače
  • 1 žumance
  • 1 kašičica mleka
Kvasac sa šećerom i kašikom brašna rastopiti u mlakom mleku i ostaviti par minuta. U brašno sipati so, zatim nadošli kvasac, ulje, jaje i belance pa umesiti testo. Ostaviti ga 30 - 40 minuta da naraste. Naraslo testo podeliti na dva nejednaka dela (jedan malo veći od drugog). Manji razvući u pravougaonik, premazati omekšalim margarinom i uviti u rolat, pa seći na rolnice - 16 kom ( otprilike 3 cm) i ređati ih uz ivicu tepsije (prečnika 30 cm).
Od drugog dela testa odvojiti veći deo i formirati lopticu (otprilike 200 gr) za središnji deo, a od preostalog 5 jednakih delova - loptica. Jednu razvaljati u pravougaonik i iseći na tračice koje ćete uplesti preko centralnog dela (provlačenjem ispod jedne trake pa preko naredne...naizmenično). Stavite ga u središnji deo tepsije. 
Preostale 4 loptice razvaljajte u krugove. Prvi premažite margarinom, preko njega stavite drugi pa margarin, treći isto namažite, četvrti samo stavite preko ovih, malo rukom pritisnite pa razvaljajte u krug prečnika 25 cm. Iseći ga na 16 delova.
Svaki savijati kao što je prikazano - trougao zasecite po sredini pa vrh provucite odozgo na dole kroz razrez, donje ivice spojite, zatim formirani cvet okrenite (ono što je bilo dole, sada je gore - spojeni krajevi su na radnom delu) pa ga stavite u tepsiju, između rolnica. 
Tako i sa preostalih 15. Pogaču prekrijte krpom i ostavite 25 - 30 min da naraste. 
Žumance umutiti sa mlekom, premazati pogaču pa peći na 200℃ otprilike pola sata.


Коментари

Популарни постови