Baget - Baguette
O la la... ❤ Dragi moji, nisam danas tu... makar jedan vikend u Francuskoj 😥 Svako ko me dobro poznaje - dobro i zna da mi je uvek prva želja za putovanjem. Nikad zamenjeno prvo mesto. Evo tu, u srcu, u očima. Ima nešto zbog čega su mi te romanske zemlje bliže od svih ostalih. Mislim da sam vam to pomenula u receptu "Italijanska vekna". Francuska, Italija pa Španija. Eto tim redosledom. Ali sve francusko, bez izuzetka. Nema onog - pa, kod njih mi se ovo dopada, ovo mi se ne dopada... pa imaš podeljenu listu - "za" i "protiv". Jok. Ma sve mi je "ZA". Sva kulturna i prirodna bogatstva, hrana, jezik, pa i bezobrazni temperament. Egoizam i nacionalizam. Nek i zna pet drugih jezika - neće progovoriti nijedan sem francuskog, nema šaaaanse! Da te iznervira do ludila, al' ga opet voliš. Uvek kada čujem francuski jezik, sva ustreperim, načuljim uši, natočim sebi čašu vina, sednem i uživam. Zatvorim oči i tamo sam. Ne znam šta bih vam pre od tih recepata spremala pa da zaista verujemo da sedimo u onom malom kafeu sa pogledom na Ajfelov toranj. Toliko peciva i slanih i slatkih, a sva prevedena na naš jezik kao da izgube od one svoje magije, onu čar koja ih izdvaja i drži visoko gore na lestvici. Pođimo od kroasana. Ima tu i do njihovog akcenta , a i zasigurno do onog "kotrljajućeg R". A i do njihovog neodoljivog šarma 😍💖. Ok, subjektivna sam i pristrasna. Ne zamerite. I ne pokušavajte da mi promenite mišljenje, jer "uzalud vam trud svirači". 🤣🤣🤣 Evo danas baget. Ništa drugačije i teže u poređenju sa mešenjem domaćeg hleba, osim što sam ga zamesila uveče, a sutradan pekla za doručak... što sam dala celu sebe, tepala mu na francuskom i pevala onu Dasenovu "Oh, Champs Elysees..." Uz malo vinca... "À votre santé!" ("ŽIVELI!")
- pola kvasca
- kašičica šećera
- 400 ml vode
- puna kašičica soli
- 600 - 650 gr brašna
Ređajte u pleh obložen papirom za pečenje, tako da papir bude i između hlebova (da se oni tokom pečenja ne bi zalepili). Premažite ih blago vodom, pospite brašnom. Oštrim nožem zasecite na par mesta, prekrijte i ostavite 45 - 60 minuta. Rernu ugrejati na 220℃. Na dno rerne staviti posudu sa pola litra vrele vode(koja isparava tokom pečenja da bi kora bila hrskavija) i bagete peći 20 - 25 minuta.
Коментари