Mlečni hleb

Prvo što mogu da kažem "hleb mek k'o duša", mada se često zapitam otkud ta ustaljena fraza i čija je duša mekana k'o ovaj moj lebac 🙄? Na kraju krajeva, pa nisu ni sve duše meke da bismo mogli da generalizujemo. Sve češće bivam iznenađena postupcima ljudi, najviše onih za koje verujem da ih poznajem. Šta se to dogodi pa pamuk duše dobiju onaj neprobojni, antirefleks sloj, pa i ne budu baš za poređenje sa ovim pecivom koje se nesebično pruža svima, da se u njemu uživa, utoli tuga ili pronađe radost. A radost se zaista pronalazi u malim stvarima i srećan je stvarno samo onaj ko svakoga dana ugrabi i onu najmanju sreću, za razliku od onih koji na veliki i retki trenutak koji bi ih usrećio čekaju možda i celu večnost. I možda ne dočekaju tu svečanu dodelu medalje za disciplinu zvana sreća. Uglavnom ne dočekaju. Mene je, evo, danas toliko usrećio ovaj hleb da će me ta euforija držati bar još 3 dana. Toliko me raduje što je ovako uspeo, nadošao i ispekao se kako se samo poželeti može. A to kakav je i koliko mekan, ostaje na vama da procenite. Ja ništa mekše probala nisam. Toliko da ga morate držati pažljivo i nežno na svom dlanu, kao bubamaru ili leptira, da osetite njegov blag dodir, disanje i otkucaje srca. Toliko nežna i meka može samo da bude mala, iskrena, znatiželjna dečija duša 💖 drhtava od milion zrnaca sićušnih radosti. 

Potrebno:
  • pola kocke kvasca
  • 250 ml mlakog mleka
  • kašika šećera
  • 1 jaje
  • 1 kašičica soli
  • 80 gr istopljenog margarina
  • 400 gr brašna
  • 2-3 kašike ulja (tokom mešenja da se testo ne lepi za ruke)
Za premazivanje
  • 1 jaje
  • kašičica mleka kašika istopljenog margarina
U mlakom mleku izmešati kvasac, šećer i kašiku brašna. Ostaviti da nadođe. U brašno dodati so, istopljen margarin, jaje i na kraju nadošli kvasac. Mesiti testo dodajući po malo ulja kako se ne bi lepilo za ruke. Umešeno testo pokriti i ostaviti da narasta sat vremena ili dok se ne udvostruči. Zatim ga podeliti na pola (vi ne morate tako, mozete od celog testa napraviti 1 veću veknu). Od jedne polovine testa sam napravila 1 hleb, a od druge 3 manja hlepčića. Svaki komad testa se razvija na isti način ( i 1 veliki i 3 mala). Najpre u pravougaonik, zatim se preklope trećina leve i desne strane ( na srednju trećinu), razvalja se oklagijom i urola. 
Ređati u podmazan pleh. Pokriti i ostaviti 30 - 45 min u zavisnosti od sobne temperature. 
Uključiti rernu na 180℃, hlebove premazati jajetom umućenim sa mlekom. Peći 20-ak minuta, pa pečene blago premazati kašikom istopljenog margarina i ostaviti sa se ohlade.





Коментари

Популарни постови