Italijanska vekna

Buon giorno Italia! Come stai? Mi odlično, gutamo 'talijanska peciva i maštamo o putovanju gde ćemo "in vivo", na mestu zločina, da proždiremo sve one pikanterije sa tonom paradajza i origana. Mora da sam u prethodnom životu bila, u najmanju ruku, kuvarica u nekom dvorcu u Toskani 😅. Ljudi, deca i ja obooooožavamo sva testa koja vode poreklo sa ove romanske teritorije. Bradonja je, za razliku od svih ovih naških recepata, veoma probirljiv. Za njega postoje pizza i špagete (po mogućstvu "carbonara") i ENDE! O da i tiramisu, razume se! Nas troje bismo se ugušili, redom: u lazanji (no.1), fokači, testeninama (svim, bez izuzetka, "daj šta daš" 😅), pancerotama, kalconama... joj i slaaaadoled!!! Dugo sam čvrsto stajala iza one "neoborive" da je sve što iz Francuske dolazi van konkurencije, ali Italija je tu da mi se nasmeje u lice i živim dokazima zapuši usta. Dakle, Francuska i Italija .💖💖 Tačka! Juče Italija, Toto Cutugno i " L'Italiano" do daaaaske 🎶 Uh što volim ovu pesmu, klinka sam bila kad je svetom odjeknula ova hitčina... i danas velika himna, prepoznatljivog vokala 💓 Volela sam je kao mala, volim je i danas. Adrenalinska, za " 'ajmo na put"😎. Pa 'ajmo...😄 ovako... italijanska vekna 😋 Odmah da vam kazem da su navedene mere za jedan veliki hleb, ali ja pravim dva manja, da se brže ispeku 😅 Da se ne lažemo, ko to da dočeka? A rerna nikad da zapeče, milioni godina dok dobiju onu očekivanu zlatnu boju. Još da se i ohladi... ma kakvi! Ona druga je u blagoj prednosti pa postoji šansa da se prohladi, prva nam gori u ustima, ali ne odustajemo! Za rubriku "verovali ili ne" je to da smo, ipak, pojeli samo jednu veknu za doručak, druga ostala za večeru - novo oduševljenje! Pa ona je i dalje mekana, friška i istog ukusa kao i ranom zorom kad je pečena, samo ne pali jezik i nepca😄. Pišite recept i mesite ljuuudi, ovo je fe no me nal no!!! 

Za testo
  • pola kocke kvasca
  • 200 ml mlake vode
  • kašičica šećera
  • 500 gr brašna
  • 2 ravne kašičice soli
  • 100 gr istopljenog margarina
  • 1 jaje
Za nadev:
  • 250 gr šunke
  • 200 gr kačkavalja
  • 2 paradajza
  • origano
Za premazivanje vekni
  • 1 žumance
  • kašičica mleka
Kvasac rastopiti sa šećerom i kašikom brašna u mlakoj vodi. Ostaviti 10-ak minuta. U brašno dodati so, istopljen margarin, jaje, na kraju nadošli kvasac. Unesiti testo i ostaviti pokriveno 30 minuta. Za to vreme pripremi te fil: listiće šunke, paradajz isecite na tanke kolutove, kačkavalj izrendajte.
Nadošlo testo podelite na dva dela. Svaki razvaljajte u pravougaonik (dužine kolika vam je i dužina pleha), naređajte listove šunke preko celig testa. Kolutove paradajza slažite uz jedan kraj (bliže vama, odakle počinjete sa uvijanjem), narendani kačkavalj celom dužinom, na kraju pospite origanom i uvijte. 
Vekne stavite u pleh obložen papirom za pečenje i pokrijte. Rernu uključite na 180℃. Kada se ugreje, vekne zarežite oštrim nožem (po želji), premažite žumancetom umućenim sa mlekom i pecite 30-35 minuta. 
Buon appetito! 😊💖

Коментари

Популарни постови