"Zlatni dan" zemičke



Najviše volim da mesim ujutru. Vikendom, kada ne idem na posao.( onda ispunim bonus za celu nedelju 😂) Dok još svi spavaju. Ponekad legnem uveče sa idejom šta bih mogla ujutru da mesim a nekada se sa njom probudim. "Sigurica" su već nebrojeno puta isprobani recepti, ali meni nikada nije dosta, koliko god da ih imam 😅 i uvek želim da probam nešto novo. Valjda je to ona pokretačka snaga koja nas nagoni da konstantno učimo i sebe unapredjujemo. Moja je još veća jer volim da ugadjam, pre svega mojoj trojici muških, a onda i svima koji kod nas dolaze. Sa mojim muškarcima nema mnogo dileme, kad kuća zamiriše na pecivo, uopšte nije važno od koje je sorte 😂 Mislim da na prstima jedne ruke mogu da nabrojim koliko puta smo u ovom vanrednom kupili hleb 🙄 i taj se nikada u celosti nije pojeo..vukao se do krajnjih granica izdržljivosti i trajanja a onda bi bio preformulisan u prženice ili neku pitu. Namesih se i napekoh za dva meseca kod kuće da platu mogu samo da prebacim distribuciji. Ma nek smo mi živi i zdravi 😊 i najedeni vrućeg testa 😂 i nagojeni 😂 Osunčano jutro mi je bilo inspiracija za pecivo danas. Pravim zemičke koje ću nazvati "Zlatni dan" jer onaj koji vam njima započne zaista će takav biti. Ljubavlju i suncem okupan. Prvenac je izjavio da ne želi ništa uz njih da mu se ne pokvari ukus koje imaju. Eto, vi sad možete da pretpostavite šta to znači, a da se uverite samo ako ih napravite. Nije teško, verujte na reč...

Za testo vam je potrebno:
  • pola kockice kvasca
  • 250ml mlakog mleka
  • kašičica šećera
  • kašičica soli
  • 1 jaje
  • kašika istopljenog putera
  • 1 kašika sirćeta
  • 3 kašike ulja
  • 500gr brašna
Za premazivanje:
  • 1 žumance
  • kafena kašičica mleka
Za posipanje : 
  • susam

U 50ml mleka rastopiti kvasac, kašičicu šećera i kašičicu brašna. Ostaviti par minuta da nadođe. Za to vreme u drugu činiju stavite brašno, u njega so, uspite preostalih 200ml mleka, jaje, po kašiku istopljenog putera, sirćeta. Dodajte nadošli kvasac, a onda i ulje i umesite testo. Pokrijte ga i ostavite na toplom dok ne udvostruči zapreminu. Kada je testo naraslo, podelite ga na 10 loptica
Svaku lopticu prstima (ne oklagijom!) blago razvucite (više ga pritiskajte) 

Zatim je savijte kao na slici, preklopivši jednu, a zatim drugu stranu i spojite ih prstima. 



Zatim okrenete da spojeni deo bude ispod. Ređate u pleh, a onda nožem zasecite kao što je prikazano. Pokrijte i ostavite ih tako još pola sata. 


Premažite umućenim žumancetom, pospite susamom i pecite oko 25 min na 180℃.





Коментари

Популарни постови