Vlaška pita
Verovali ili ne prvi rezultat koji ćete dobiti upisivanjem reči "vlaška" u pretraživač je reč "magija". Zasigurno vam neće iskočiti ova neodoljiva pita koja se topi u ustima. A ja bih je stavila na prvo mesto. Kaže se da sve ono u šta Vlasi veruju ima magijski karakter. Ja to opravdavam samo u slučaju ove pite. 😊Verujem da hrana, u zavisnosti od toga kako je i za koga spremite, ima neku čarobnu moć. Hranom se može začiniti prijateljstvo, iskazati poštovanje, zahvalnost, želja za pomirenjem, izjavljuje ljubav ili čuva tradicija. Veliki sam pobornik one da "put do srca vodi i preko stomaka", da se hranom zavodi i neguje neko poseban. Ja npr. do svoje 25-e godine nisam kuvala (da zanemarim par jela koje sam umela na brzaka da napravim) a, boga mi, ni mesila (da iskljucim poneke pogačice i projare). A onda smo počeli da živimo kao podstanari... nas dvoje. Pa sve i da mislite da se sećate kako je to majka kuvala i da znate da 90% naših specijaliteta počinje sa upržavanjem luka 😅... u praksi je to mnogo drugačije. Nema diplome dok ti taj isti luk ne zagori, presoliš ručak ili ti se u supi raspadnu knedle od griza (meni mnogo puta). Elem, važno je da imaš motivaciju, tj. kome da se udvaraš i dopadneš, pa ćeš makar i u inat sebi uspeti. Ja, evo, nisam mogla ni da sanjam da ću se pronaći u testarenju... to se jednostavno desilo, a dok ne probaš - ne znaš. Čovek mora da istražuje i upoznaje sebe, jer je to jedini način da se ostvari i bude srećan. Da mi je neko pre 10 ili 15 godina pokazao slike peciva koje sada pravim i rekao mi da će biti mojih ruku dela, verovatno bih se do suza zasmejala ili mu rekla da nije baš pri zdravoj svesti. Danas sam toliko ponosna na sebe, na to koliko sam naučila i napredovala i sve više sam gladna novih umeća, motivisana da dosegnem, uvek za korak dalje, nove postavljene ciljeve. Sami tkamo svoj životni ćilim, krojimo sreću po svojoj meri, biramo boje za akvarel svakodnevice. Magiju stvaram sama!
Za magiju Vlaške pite potrebno je:
- kockica kvasca
- 350 ml tople vode
- kašičica šećera
- 600 gr brašna
- 2 kašičice soli
Za fil
- 300 gr sira
- mladi luk , 5-6 strukova ( samo zeleni deo)
- 150 gr otopljenog margarina
Za premazivanje
- 1 jaje
- aleva paprika
Kvasac sa šećerom rastopiti u mlakoj vodi, postepeno dodavati brašno, zatim i so i umesiti testo. Podeliti ga na 6 jufkica i pokriti 15-ak minuta da "odmaraju" dok pripremimo fil. Sir izgnječimo, zeleni deo luka iseckamo, margarin otopimo (ne mora u potpunosti da bude tečan - onoliko koliko je potrebno da se lako razmaže).
Svaku jufku razvući u pravougaonik. Prvu premazati margarinom, posuti sirom pa lukom. Staviti drugu koru pa ponoviti postupak. Isto uraditi i sa trećom, četvrtom i petom. Kada šestu koru stavite, testo najpre pritiskajte dlanovima (da se spoje kore), a zatim oklagijom rastanjiti na debljinu prsta.
Premazati umućenim jajetom, posuti alevom paprikom (pun pogodak Kotanyi dimljena slatka paprika), pa seći na šnite ( širine otprilike 2 cm).
Svaku od njih uzimati - jedan kraj levom a drugi desnom rukom i uvrtati na suprotnu stranu ( levi kraj ka sebi a desni od sebe) pa ređati u pleh obložen papirom za pečenje.
Ponovo premazati preostalim umućenim jajetom, pokriti i ostaviti da odstoji pola sata. Rernu uključiti na 200℃, pa pitu peći otprilike pola sata.
Коментари