Đurđevdanski venac
Venac je od davnina simbol slave, uspeha, moći i magijske zaštite. Od Persije do Grka i Rimljana koji su na glavu pobednika stavljali venac od lovorovog lišća. Kasnije, u Nemačkoj su pleli venčiće tokom leta pa ih zimi kačili pored ognjišta kao simbol nade, ponovnog buđenja prirode, ali i zaštite od demona tame. Svetog Đorđa proslavljaju i katolici i pravoslavci, otuda ovi slični običaji kao i kod nas. Mnogobrojne običajne radnje uoči i na sam dan ovog velikog sveca imaju za cilj da se snaga oživljene prirode prenese na ljude, stoku, živinu, njive i vinograde. Simbolika biljaka je jedna, kojoj god veri pripadali. Svaka u želji da porodica bude složna, zdrava, puna napretka. Svaka čuva, neguje i uzdiže ono najsvetije.
Ja sam svojoj uplela ovako:
Za testo vam je potrebno:
- pola kocke kvasca
- 200ml tople vode
- kašičica šećera
- 2 kašičice soli
- 400gr brašna
- 50ml ulja
Za premaz se koristi:
- 50gr omekšalog putera (ili margarina)
Za fil je potrebno:
- 250gr sira
- 2 veze blitve (blanširane)
- 2 struka mladog luka (sitno iseckanog)
- 1 belance
Za premazivanje venca:
- 1 umućeno žumance sa
- kašičicom mleka
U mlaku vodu staviti kvasac, šećer i kašiku brašna, ostaviti 10 minuta da nadođe. Zatim dodati ulje, so i brašno, pa umesiti testo. Ostaviti ga 30 min. Za to vreme pripremiti fil: viljuškom izgnječiti sir, dodatni iseckanu blitvu i mladi luk. Nadošlo testo izručiti na dobro pobrašnjenu podlogu i razvući u što veći pravougaonik. Premazati ga puterom (margarinom) pa pripremljenim filom.
Uviti u rolat, pa ga po dužini iseći na pola.
Naizmenično prebacujući jedan deo preko drugog praviti pletenicu.
Prebaciti je u pleh obložen papirom za pečenje i krajeve spojiti formirajući venac.
Pokriti krpom, uključiti rernu na 200℃. Kada se rerna ugrejala, a venac narastao, premazati ga umućenim žumancetom i staviti da se peče. Moj se ispekao za 25 minuta.
Коментари