Pita sa šampinjonima


Ne znam kako vi izlazite na kraj sa ovim sivim, kišnim danima, ali ja sam toliko rasejana, misli mi plutaju po površini barica, ideje u ovolikoj količini tečnosti razvodnjene. Hladno kao da je oktobar. Pristajem i na tu hladnoću, samo da nam je sunca. Jer to je ta boja koja me pokreće, mami na akciju i kreativnost. Jutros sabajle , dok sam putovala na posao, me iznenadilo sunce. Sanjivo iza nekog brda, kao da mi mahnu i namignu. Ali bus ga prođe, ne stade na toj stanici. Došlo mi sa kažem majstoru šoferu da zastane i otvori mu ta zadnja vrata da se ukrca. Ovde vam je tako, ako utekne jedan prevoz, ko zna kad će sledeći. Šta ako i danas ostanem bez sunca pa me, ne daj Bože, sustigne onaj kišni oblak koji ne čeka vožnju, već preleće nebom munjevitom brzinom? Ako znate neki trik, bajalicu, štagod da se otera ovo ružno vreme i vrati sunce, molim vas podelite sa mnom. Jedino kome prija ova vlaga i minus u maju su naše pečurke. Evo one su ooooodlepile od miline i komfora pa lepo možete da stanete i gledate kako rastu. A rastu i tako da se jedna drugoj penju na glavu od silne euforije, što se kaže " ne zna kud udara" 😂😂 
Novi recepti na probi - muž pravio marinirane, a , boga mi, i stari, provereni i najbolji - za večeru. Njeno visočanstvo, kraljica pita od pečuraka, bolje od najboljeg! Čak je i mlađi "ljubi ga majka" koji pečurke obilazi u širokom luku rekao da je pita odlična i tražio repete. Ko njega poznaje - zna i šta to znači. Majka zna. 😍 Za malkice uloženog truda i vremena od maksimum pola sata pripreme i isto toliko pečenja dobijete pitu za hedonizam krajnjih granica.

Potrebno:
  • 500 gr kora sa pitu
  • 1 veći ili 2 manja praziluka
  • 800 gr šampinjona
  • ulje za prženje
  • so, biber, aleva paprika
Za preliv:
  • 3 jajeta
  • 1 čaša kiselog mleka ili jogurta
  • 1 čaša kisele vode
  • pola čaše ulja
Na ulju propržite iseckan praziluk i šampinjone. Začiniti po ukusu - so, biber, malo aleve paprike. Nemojte seći na baš sitne komadiće, pita će biti daleko ukusnija ako ostavite krupnije komade. Kada ovako spremam pečurke ne praktikujem upržavanje luka pa tek onda dodavanje pečuraka. Stavim sve odjednom u duboki tiganj i upržavam dok ne ispari skoro sva voda. Može malo vode i da ostane ( tek toliko da kad varjačom povučete po pečurkama razdvajajući ih - vidite da ima malo preostale tečnosti), pita će biti sočnija. Kada je fil gotov uzmite kore. Pakovanje mojih kora ima 13 velikih listova, tako da ih presečem na pola po dužini - dobijem 26 i dimenziju koja mi taman odgovara plehu u kojem želim da pečem. Uzmite 3 kore, složite jednu preko druge, pa na tu treću stavite 2-3 pune kašike fila. I sve tako dok ne utrošite materijal (8 x 3 kore + 2 koje stavim odozgo). Pitu isecite na kockice željene veličine. 
Pripremite preliv mešajući sve navedene sastojke (jaja, jogurt ili kiselo mleko, kiselu vodu, ulje i malo soli) , zatim prelijte preko pite (nožem možete malo i da razmaknete one "zareze" koje ste napravili da bi bolje upila preliv). Uključite rernu na 200℃, za to vreme pita stoji i dodatno upija - natapa se. Pecite je pola sata i uživajte u njoj!!!



Коментари

Популарни постови