Slane perece-štapići (Slanci)


Šesti osnovne. Posle drugog časa je veliki odmor. Poslednji minuti u visokom startu, gledamo se nas nekolicina. U pogledu dogovor. Čim se čuje zvonce juriš ka vratima pravac u pekaricu prekoputa škole. Moralo je tako, jer svi su jurišali, doduše, svako iz svojih pobuda. Mi smo bili od one "nedosoljene" sorte 😅 , sekta "Perece" i to zamoliš lepu pekarku da ti doda onu sa malo više soli. Užina nad užinama 😋 kakve pogačice, paštetice, kifle... i to ne zagrizeš celu onako, odjedared...jok! Prvo odvojiš onu so kojom su prelivene, onda zagrizeš perecu, pa tek pred kraj "obrade" tog zalogaja, stavljaš onu so, k'o tačku na "i", k'o jagodu na vr' torte. Eto, tako onda, tako i sada, posle 30 godina (majko moja, zar ima toliko... slika školskog dvorišta, pekare i pereca evo tu je, pred očima, miris u pekari nije isti kao u ovim današnjim, al perece k'o ove moje 😊). A vidim i moja deca jedu na isti način. Kunem se, nisam im dala uputstvo! Do nedavno je ostala da lebdi ta detinja želja, čežnja za ovim ukusom...do ovog magičnog recepta iz Sašine kuhinje 🍀(ovom prilikom mu se javno izvinjavam zbog preimenovanja recepta, kod nas su "Perece" oduvek i zauvek) Hvala mu do neba za pronadjeni delić slagalice, vraćen baš tamo gde mu je mesto, u srcu 💗

Za pripremu vam je potrebno:
  • pola kockice kvasca
  • kašičica soli
  • kašičica šećera
  • 300ml mleka
  • 80ml ulja
  • 100ml jogurta
  • 1 kašika sirćeta
  • 650gr brašna
Preliv:
  • 30gr brašna
  • 10gr soli
  • prstohvat sode bikarbone
  • 6-7 kašika vode
Kvasac je potrebno izmešati sa kašičicom šećera i kašikom brašna u mlakom mleku. Kada nadođe (za 10 minuta) dodati ostale sastojke, umesiti testo i ostaviti 45 -60 minuta da se diže. 
Zatim ga podeliti na loptice - u originalnom receptu piše 10, ja sam podelila na 16 jer sam htela da štapiće ređam po užoj strani pleha.
Svaku lopticu je potrebno razvaljati rukama i oblikovati štapiće, kao na slici
U pleh obložen papirom za pečenje slažemo štapiće jedan do drugog i ostavimo ih pokrivene na sobnoj temperaturi 20 minuta.

Rernu je potrebno ugrejati na 250℃. Štapiće pre pečenja premazati uljem, poprskati vodom pa peći 10 minuta. Za to vreme pripremiti slani preliv (izmešati navedene sastojke). Prošarati njime štapiće i vratiti ih u rernu na 2-3 minuta.

Коментари

Популарни постови