Cimet rolnice

Koliko magije u sebi nosi čarobni štapić cimeta mogao je da dozna samo onaj ko ga je kao začin za kolače obožavao. Iskrena da budem, ja sam do nedavno mislila da on postoji zbog sutlijaša, medenjaka i pite od jabuka. 🙄 Tačka. A onda, kad upadneš u vir priča o njegovim lekovitim svojstvima, shvatiš da je ta njegova "slatka primena" negde na dnu lestvice... Sigurna sam da je tako sa većinom stvari koje (ne) koristimo u ishrani. Ili koristimo na pogrešan način. Valjda se zavrteo krug i opet došlo vreme da se , prezasićeni kojekakvim hemijama koje više štete nego što koriste, ipak vratimo prirodi koja nam sve nesebično daje. Tu je sve, na dohvat ruke, samo se treba više informisati. Da li ste vi znali koliko cimet jača imunitet, poboljšava cirkulaciju, smanjuje nivo holesterola u krvi, povećava nivo energije...to da stimuliše rad mozga dokaz je ovaj recept u prilogu 😁 koji je prva objavila Natalija Mystic cakes, a ja preuzela da ga čuvam, mazim i pazim💖. U moru recepata za cimet rolnice kojima je internet preplavljen, meni se ovaj odmah zakačio za sva čula i ne pušta, verujte! Inače, u originalnom receptu stoji i da se pečene prelivaju čokoladom i slatkom pavlakom, za moj ukus je to previše, sve je već ovo toliko potaman, ništa ja tu ne bih dirala 😋.
P.S. Da li ste znali da Cimet rolnice dolaze iz Švedske i da je 04.oktobar dan posvećen njima? Ako budem putovala u Stockholm, gledaću da to bude tada 😁.

Za pripremu testa potrebno je:
  • 125ml mleka
  • 125ml vode
  • 40gr kvasca
  • 50gr šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 jaje
  • prstohvat soli
  • 90ml ulja
  • 550gr brašna
Za premaz je potrebno:
  • 100gr putera
  • 150gr smeđeg šećera
  • 1 kesica cimeta
U mlako mleko i vodu staviti kvasac i kašiku šećera i kašiku brašna. Izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Napraviti smesu od šećera, jaja, soli i ulja u koju dodajemo nadošli kvasac i postepeno brašno. Kada testo počne da se odvaja od činije, pokrijemo ga čistom krpom i ostavimo da odmara pola sata. Za to vreme pripremimo premaz tako što puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi podelimo, a u drugoj posudi izmešamo šećer i cimet. Naraslo testo razvijamo na radnoj površini koje premažemo polovinom omekšalog putera.

Zatim, posipamo testo mešavinom cimeta i šećera i isečemo na 15 trakica širine od oko 3cm.

Svaku trakicu, uvijamo u rolnicu i ređamo u podmazan pleh.



Drugom polovinom omekšalog putera premazujemo poslagane rolnice u plehu. i ostavimo ih 30 minuta na toplom mestu da narastu. Rernu zagrejati na 200℃ i peći 20-25 minuta.

Коментари

Популарни постови