Cimet rolnice

P.S. Da li ste znali da Cimet rolnice dolaze iz Švedske i da je 04.oktobar dan posvećen njima? Ako budem putovala u Stockholm, gledaću da to bude tada 😁.
Za pripremu testa potrebno je:
- 125ml mleka
- 125ml vode
- 40gr kvasca
- 50gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 jaje
- prstohvat soli
- 90ml ulja
- 550gr brašna
Za premaz je potrebno:
- 100gr putera
- 150gr smeđeg šećera
- 1 kesica cimeta
U mlako mleko i vodu staviti kvasac i kašiku šećera i kašiku brašna. Izmešati i ostaviti da odstoji 10 minuta. Napraviti smesu od šećera, jaja, soli i ulja u koju dodajemo nadošli kvasac i postepeno brašno. Kada testo počne da se odvaja od činije, pokrijemo ga čistom krpom i ostavimo da odmara pola sata. Za to vreme pripremimo premaz tako što puter koji je omekšao na sobnoj temperaturi podelimo, a u drugoj posudi izmešamo šećer i cimet. Naraslo testo razvijamo na radnoj površini koje premažemo polovinom omekšalog putera.
Zatim, posipamo testo mešavinom cimeta i šećera i isečemo na 15 trakica širine od oko 3cm.
Svaku trakicu, uvijamo u rolnicu i ređamo u podmazan pleh.
Drugom polovinom omekšalog putera premazujemo poslagane rolnice u plehu. i ostavimo ih 30 minuta na toplom mestu da narastu. Rernu zagrejati na 200℃ i peći 20-25 minuta.
Коментари