Kiflice sa sirom

Pred svako naše porodično slavlje deci se postavlja isto pitanje : „Šta od peciva pravim?“ I uvek isti odgovor : „Kiflice!“ Moj minut mladji sin neretko doda i pitu sa sirom jer bi na ove dve „hrane“ mogao da živi (uz galon jogurta)😂. E sad, polemika nastane kod potpitanja: „Koje kiflice?“ Za ovog, malopre pomenutog Sirka, odgovor sigurno znate. Minut stariji ne zna da li bi sa kulenom ili... hm... slaninicom (naivčina)😇. Onda se razmatra jelovnik koji sledi, pa da uskladimo ukuse. Činjenica je da su kiflice sa sirom „najbolji par“ pa, uzevši u obzir to i većinu siroljubaca u našoj familiji – slika kristalno jasna. Dobro, ponekad, ipak, dodam i jednu od ove dve vrste koje voli prvenac... čisto zbog šarenila na tanjiru.
Kada sam počela da pravim kiflice po porudžbini, bilo je veoma naporno, jer sam posao u vrtiću (na koji idem svakodnevno) morala da uskladim sa pripremom testa (čekanje da naraste), razvijanjem, motanjem, pečenjem... isporukom. Recept po kojem sam tada pravila je nesumnjivo bio odličan, kiflice meke i preukusne (podeliću i njega sa vama drugom prilikom), ali trebalo je čekati oko sat i po za narastanje testa. Jednog dana, u povratku s posla, čujem se sa drugaricom koja podeli sa mnom novootkriveni recept po kojem sada i ona pravi, bez čekanja! Tada mi je to delovalo nemoguće, ali odlučim da probam. Posle prve ture bio je i zvanično upisan u svesku recepata. Te su se kiflice odomaćile i menjaju se samo punjenja. Kada budete i vi probali, znaćete zašto je to tako, zbog čega su omiljene i sastavni deo naše porodice!
Za najmekše kiflice potrebno vam je:
  • kockica kvasca
  • kašičica šečera
  • 200ml mlakog mleka
  • kašika brašna
Izmešati na uobičajen način i ostaviti 10 minuta da naraste. Za to vreme u drugu posudu stavimo
  • 600g mekog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičicu soli
  • 180g kisele pavlake
  • 100ml ulja

Potom dodamo nadošli kvasac i umesimo testo. Kako u receptu stoji, odmah možete praviti kiflice, ali ja uradim sledeće (provereno kiflice još mekše) – Testo podelim na loptice, moje su po 30g (ja volim da sve budu jednake pa na maloj kuhinjskoj vagi izmerim svaku, što ne znači da i vi morate tako).


Pokrijem ih krpom, za to vreme pripremim : sir, otprilike 300g, (izgnječim ga viljuškom), a onda i plehove u kojima ću ispeći (stavim papir za pečenje).
Pristupam pravljenju kiflica – svaku lopticu malom oklagijom razvaljam, kao što je prikazano na slici, zasečem uspravno nekoliko puta, stavim fil od sira, umotam i stavljam na pleh. Postupak isti sa preostalim lopticama.



Zatim, umutim 1 jaje i 1 kašiku kisele pavlake, premažem sve kiflice i pečem ih 20-ak minuta na 200℃ (ko voli može ih posuti susamom ili kimom)

Коментари

Анониман каже…
Više puta isprobane. Domaćica za svaku preporuku

Популарни постови