Eci Peci pogača


Nedeljom sve ima drugačiji ukus. Kafa, ručak, kolač... nedeljom dobijaju onu posebnu čar. Možda zato što mi u džaku punom uspomena iz detinjstva "štrči" ta nedelja. Sećam se mirisa koji se iz kuhinje širio od rane zore, muzike sa Radio Beograda, majke koja je užurbano trpezu pripremala kao za slavski ručak. Jer, nedelja i jeste bila svetinja, porodična. Nije bilo tih obaveza, dogovora i planova koji bi nedelji oduzeli tu svetost. Evocirajući uspomene iz detinjstva, shvatam da radim iste te stvari koje je i moja majka radila. Možda se na taj način (podsvesno?) trudim da održim tu vezu, vratim one bezbrižne trenutke ili svojoj deci kreiram onaj suvenir što "štrči"?
Pogače, čini mi se, ponajviše volim da mesim Nedelja je u mom kalendaru predodređena za pogaču. I uvek neku novu. Danas sam pored te želje imala i ono da jednu oslikam, ubeležim kao svoju - baš, baš moju! Vodeći se receptima za pogače koje sam do sada pravila, nije tu bilo većeg opdstupanja. 

Standardno punjenje sirom sam zamenila slaninicom i prazilukom. Niko nije imun na tu kombinaciju, je l' tako? Savijanje ili motanje je nalik onom postupku u pravljenju kiflica, sa manjim izmenama. O pogači vam mogu reći samo to da je pojedena u cugu, nije bilo ni mrvica koje ostavljamo pticama.
Moja Eci Peci pogača se uzdigla do Sunca i Zvezda koje greju naš dom i osvetljavaju put od detinjstva do sadašnjice i nazad.

Za ovu pogaču potrebno vam je:
-za testo:
  • kockica kvasca
  • 200ml mlakog mleka
  • kašičica šećera
  • 180gr pavlake
  • 1celo jaje i jedno belance
  • 50ml ulja
  • 2 kašičice soli
  • 600-650gr brašna
- za nadev:
  • 1 kašika masti
  • 200gr sitno seckane slaninice
  • 1 struk praziluka(isečen na tanke kolutove)
- za premazivanje pogače:
  • žumance
  • kašičica mleka
  • kašičica ulja
Kvasac i kašičicu šećera, prelijte mlakim mlekom i dodajte kašiku brašna. Sačekajte 10 minuta da kvasac nadođe. Za to vreme u drugu posudu stavite 600gr brašna i dodajte so, ulje, pavlaku i jaja. Potom umešajte nadošli kvasac i rukom umesite glatko testo. Ostavite ga pokrivenog krpom ili streč folijom na toplom mestu 45 minuta da naraste. Dok sačekamo testo možete pripremiti nadev, tako što ćete u tiganj staviti mast i na njoj kratko (2-3 minuta) propržiti slaninicu i praziluk i ostaviti da se ohladi.
Nakon toga, naraslo testo podelite na 7 jufkica. Svaku od njih razvaljajte u krug veličine tanjira. presecite ga na pola. Gornje trećine zasecite kao na slici (5-6 puta uspravno), a u donju trećinu stavite po jednu punu kašiku nadeva. Svaku polovinu savijte kao što je prikazano na donjoj slici.



Ovaj postupak ćete ponoviti sa ostalim jufkicama, s tim da ćete poslednju 14. rolnicu iskoristite za sredinu.
Dobijene rolnice slažite u podmazanu i brašnom posutu tepsiju prečnika 30cm.
Kao što sam i ranije rekla, poslednju rolnicu savijamo kao pužića (u krug) i od nje formiramo sredinu pogače.

Pogaču moramo ostaviti da se malo odmori (pokrivena krpom) dok nam se ugreje rerna na 200℃.

Pre ubacivanja tepsije u rernu, pogaču je potrebno premazati žumancetom razmućenim sa mlekom i uljem.

Pogača se ispeče za otprilike pola sata .

Коментари

Популарни постови